Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

Zupa krem jarzynowy z grzankami

Zupa krem jarzynowy z grzankami

Od dawna wiemy, że dzieci raczej nie przepadają za warzywami. Dziś podaję przepis na zupę krem jarzynowy, którą dzieci z pewnością polubią.

Sama nazwa – zupa krem- wskazuje, iż warzyw w niej nie powinno być widać. I to właśnie dzięki takiej formie podania dzieci chętnie zjadają tę zupkę.

Co nam będzie potrzebne:

włoszczyzna, ziemniaki, dodatkowy por, cebula, czosnek, 1l bulionu drobiowego, masło, chleb krojony, gałka muszkatołowa, sól, papryka ostra i słodka, natka pietruszki, lubczyk ogrodowy

Sposób wykonania

  1. Kroimy chleb na małą kostkę. Układamy na blasze i podpiekamy w temp 150stopni, aż grzanki będą miały delikatny złoty kolor.
  2. Por kroimy na talarki i wrzucamy do dużego garnka z grubszym dnem
  3. Cebule kroimy na piórka i dodajemy do garnka z porem
  4. Dodajemy 2 duże łyżki masła i podsmażamy por z cebulką na złoto. Jeśli masła będzie za mało można dodać. Ja lubię maślany posmak dlatego daję go zawsze więcej.
  5. W czasie gdy por podsmaża się z cebulką, obieram warzywa i kroję je na kostkę.
  6. Przygotowuję bulion z 2 kostek rosołowych, chyba że mam gotowy rosół lub wywar z warzyw to wtedy używam ugotowanych przeze mnie.
  7. Gdy por i cebulka są już zrumienione dodaję pokrojone warzywa w kostkę, mieszam i pozostawiam na kilka minut, żeby warzywa się poddusiły.
  8. Obieram kilka ziemniaków. Ilość zależy od tego jak dużo chcecie ich dodać. Ja najczęściej daje 4-5 dużych. Kroję ziemniaki w kostkę.
  9. Do duszących się warzyw wlewam bulion oraz dodaję ziemniaki, a także na tarce ścieram 3 ząbki czosnku. Wszystko razem mieszam, przykrywam pokrywką i gotuję aż warzywa będą miękkie. Jeśli okaże się, że bulionu jest za mało i nie przykrył nam warzyw wystarczy dolać więcej bulionu lub wody, tyle ile brakuje by warzywa były przykryte.
  10. Gdy warzywa są już ugotowane odstawiamy je na chwilę by lekko przestygły. Następnie miksujemy wszystko blenderem na gładki krem.
  11. Dodajemy przyprawy: gałkę muszkatołową, paprykę ostrą i słodką próbujemy smaku zupy. Jeśli smak nie do końca pasuje, to dosypujemy wybraną przyprawę by smak nam pasował. Proszę pamiętać by nie przesadzić z którąś z przypraw.
  12. Dodajemy natkę pietruszki i liść lubczyka, mieszamy, podgotowujemy
  13. Jeśli mamy w domu dziecko, które absolutnie nie lubi zieleniny w zupie to albo nie dodajemy jej w ogóle albo dodajemy ją podczas miksowania dzięki czemu blender rozdrobni je dość dokładnie.
  14. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać odrobine bulionu czy wody.

Najlepiej smakuje na ciepło z grzankami oraz odrobiną natki pietruszki i lubczyku ogrodowego.

Życzę smacznego 🙂

Pomysł na zupkę zaczerpnęłam z przepisu znalezionego na stronie tysiagotuje.pl



Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: