Bardzo lubię dania, na ugotowanie których nie muszę poświęcać bardzo dużo czasu 🙂 chyba każdy tak ma w dzisiejszym świecie. Przedstawiam danie, które nie wymaga dużego nakładu pracy i jest proste w wykonaniu- Zapiekanka makaronowo-serowa 🙂
Jeśli chcesz poznać przepis czytaj dalej 🙂
makaron około 1- 1,5 opakowania kształt dowolny, ser mozzarella min 4 opakowania, pomidory mogą być w puszce lub świeże jak kto lubi, puszka czerwonej fasoli (opcjonalnie może być nie musi), koncentrat pomidorowy min. 200g, czosnek, parmezan, przyprawy: sól, pieprz cayenne lub mieszanka ognista, zioła toskańskie, cząber, bazylia, oregano, natka pietruszki, liść lubczyku.
Sposób wykonania
- Gotujemy makaron według wskazań na opakowaniu
- Podsmażamy mięso mielone na patelni
- Do mięsa dolewamy wody tyle by prawie przykryła mięso, i dusimy do czasu aż woda się zredukuje o połowę.
- Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki pokrojone w kostkę, fasolę z puszki i trzemy 2-3 ząbki czosnku- wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu.
- Jak nasz sos jest lekko gesty tzn nie jest taki cienki jak zupa to doprawiamy do smaku przyprawami.
- Bierzemy naczynie żaroodporne i na spodzie dajemy odrobinę naszego sosu
Na tę warstwę wykładamy makaron połowę z tego co ugotowaliśmy
- Na makaron wykładamy połowę sosu
- Na sos układamy ser mozzarella z dwóch opakowań
- Na warstwę sera wykładamy resztę makaronu
- NA makaron warstwę sosu
- NA sos warstwę mozzarelli
- Na możzarellę trzemy warstwę parmezanu
- Przykrywamy naszą zapiekankę folia aluminiową i pieczemy przez 20-30 min w temperaturze 180 stopni Celcjusza.
- Zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze z max 10 min tak żeby ser na wierzchu się nieco przyrumienił 🙂
- Przed podaniem posypujemy natką z pietruszki
to danie jest pyszne 🙂
Pyszny przepis ale odłożę go sobie na później. Ostatnio jadłem same ciężkie dania i czas na kilka dni sałatkami 🙂
polecam Twojej uwadze 🙂 danie wychodzi pyszne 🙂