Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

Weekendowe szaleństwo smakowe cz.2.

Weekendowe szaleństwo smakowe cz.2.

 

Kolejna pyszna potrawa to nie wątpliwie ulubieniec wszystkich czyli pizza. Ja przygotowałam

Pizze ze szpinakiem salami mozzarellą i smażonym baconem.

dav

Zaczynamy od wykonania ciasta ponieważ jest to ciasto drożdżowe i ono musi nam trochę podrosnąć. 

Składniki na ciasto :

4 szklanki mąki

1/3 szklanki oleju

szklanka mleka

drożdze

szczypta soli

 

  1. Mleko lekko podgrzewamy tak by było ciepłe nie gorące. Do mleka wsypujemy szczyptę cukru i dodajemy drożdże.
  2. Zostawiamy na chwilę i w tym czasie przesiewamy mąkę dodajemy szczyptę soli i olej
  3. Jak drożdże nam zaczynają pączkować wtedy przelewamy je do mąki i zagniatamy ciasto.
  4. Jeśli ciasto robi się twardawe i suche i nie chce się połączyć to wystarczy zagrzać jeszcze z 1/4 szklanki mleka i dodać do ciasta.
  5. Jak już ciasto jest zagniecione przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce by nam troszkę podrosło.

Kolejny etap to przygotowanie składników, które ułożymy na pizzy.

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy szpinakJa kupuje taki rozdrobniony. Wkładam go do rondla dodaje potarty czosnek (tyle ząbków ile kto lubi ja zazwyczaj daje 2-3), do tego wbijam jajko i posypuje odrobiną soli i pieprzu. Mieszam to wszystko razem tak by nie było widać jajka. Następnie podgrzewam szpinak na tyle długo by wyparować z niego trochę wody. Trzeba wtedy często mieszać by się nie przypalił. Jak nieco odparujemy to jest ok.
  2. Teraz przygotowujemy sos czosnkowy. Jest to mój ulubiony sos i przygotowuję go nie tylko do pizzy. Potrzebujemy śmietanę 18% do tego czosnek sól i pieprz. Nie podaję proporcji ponieważ każdy według własnych potrzeb i smaku użyje tyle składników ile potrzeba. Więc do śmietany dodajemy potarty czosnek trochę soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy i sprawdzamy czy smakuje dobrze. Jeśli czujemy tylko śmietanę to proponuję jeszcze odrobinkę posolić lub dodać mały ząbek czosnku. Jeśli smak jest wyrazisty intensywny- czujemy czosnek to jest ok. Sos wkładamy do lodówki.
  3. Na tarce ścieramy na paski trochę (tyle ile chcemy dać na spód pizzy) sera gouda.
  4. Wyciągamy salami z opakowania- ja kupuje salami pepperoni. Jest intensywne i słone dzięki czemu nie trzeba dosalać dodatkowo pizzy.
  5. Kolejny składnik to mozzarella– ja kupuje dwa opakowania, ale to zależy od tego jak dużą macie blachę i czy ten ser akurat lubicie. Można dodać więcej albo mniej jak kto woli. Mozzarelle odsączamy i rwiemy na małe kawałki.

Przyszedł czas na składanie w całość.

  1. Jeśli minęło 30 min ciasto powinno nieco podrosnąć. Wyciągamy ciasto na stolnice podsypana nieco mąką i delikatnie rozwałkowujemy je na taką wielkość jak blacha. Jeśli chcemy mieć gruby spód to rozwałkowujemy grubiej, jeśli cieńszy to cieniej i bierzemy wtedy mniej ciasta.
  2. Ciasto układamy na blasze i całość nakłuwamy widelcem czyli robimy w nim dziurki, ślady widelca. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C dosłownie na kilka minut tak by ciasto leciutko się ze złociło.
  3. Jak ciasto troszkę nabrało koloru wtedy wyjmujemy je z piekarnika i:
  • polewamy ketchupem cały spód
  • oprószamy potartym serem gouda
  • na to wykładamy delikatnie szpinak- staramy się by był na całej pizzy w równej warstwie
  • na szpinaku układamy plasterki salami
  • na salami i całej pizzy układamy mozzarelle i ewentualnie jak ktoś lubi dużo sera to może jeszcze dodać startej goudy czy parmezanu.

Tak przygotowaną pizze wstawiam do piekarnika i pieczemy aż ser będzie przyrumieniony.

W tym czasie kiedy piecze się pizza możemy przygotować bacon. Cienkie plasterki boczku podsmażamy na patelni na złoto brązowy kolor z obu stron. Po usmażeniu plasterki skurczą się i będa chrupiące.

mde

 

 

Gdy pizza jest gotowa wyjmujemy ją z pieca. Kroimy na kawałki. Pizze polewamy sosem czosnkowym lub ketchupem a na wierzch kruszymy trochę boczku. Popić można oczywiście tym co się lubi a pasuje tu cydr jabłkowy, piwo czy cola.

 

 

Życzę wszystkim przyjemności z przyrządzania tej pizzy i jedzenia 🙂

smacznego



Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: