Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

Szarlotka na każdą okazję :)

Szarlotka na każdą okazję :)

 

Każdy z nas lubi jak w domu unosi się zapach pieczonego ciasta 🙂 a jak to jest ciasto, które kojarzy nam się z dzieciństwem to już mamy 100% sukcesu.

Dziś chce Wam przedstawić mój sposób na szarlotkę. Jest bardzo prosty i nie drogi, nie wymaga też specjalnych umiejętności czy spędzania w kuchni godzin na składaniu wszystkich elementów.

Jako, że minął nam Dzień Babci i Dziadka przedstawie Wam szarlotkę, którą właśnie dziadkowie w tym roku otrzymali w prezencie.

SZARLOTKA na kruchym spodzie z kruszonką

Author Marysia Dawindziak

Ingredients

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,75 kostki palmy waga kostki 250g
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru ja daje pół włacznie z cukrem wanilinowym
  • 3 łyżki śmietany ja daje 18%
  • 1 cukier wanilinowy

Instructions

  1. Przygotowywanie szarlotki rozpoczynamy od kruszonki 🙂

    Do tego będzie nam potrzebne trochę mąki, trochę cukru zwykłego i torebka wanilinowego i trochę palmy lub masła w kostce.

    Nie podaję konkretnie ile tych składników ma być ponieważ jedni lubią dużo kruszonki na cieście więc zrobią ją z większej ilości składników a inni mniej więc użyją tych składników mniej.

    Te trzy składniki łączymy ze sobą zagniatając jak ciasto. Żeby sprawdzić czy kruszonka jest taka jak chcemy to trzeba jej spróbować. Jeśli ma bardziej smak masła to dodajemy odrobinę cukru i zagniatamy. Jeśli jest za tłusta, topi nam się w rękach nie da się jej zagnieść dodajemy po trochu mąki i cukru tak by ciasto było bardziej suche.

    Jak już uznamy ze kruszonka ma smak i konsystencje jak chcemy to wkładamy ją do woreczka foliowego i zamrażamy jeśli chcemy ją potem zetrzeć na tarce. Jeśli planujemy ja rwać na kawałki lub robić z niej placki to wkładamy kruszonkę tylko do lodówki by nam się trochę schłodziła i stężała.

  2. Teraz przechodzimy do zrobienia ciasta kruchego.

    Sypkie składniki przesiewamy razem do miski i dodajemy palmę najlepiej pokrojoną w kostkę. Rozdrabniamy wszystko ręką by składniki nieco się połączyły.

  3. Żółtka, śmietanę, cukier i cukier wanilinowy mieszamy razem w osobnej misce.

  4. Po połączeniu sypkich z palmą dodajemy składniki płynne i zagniatamy ciasto. Ciasto nie powinno nam się przyklejać do rąk. Powinno być elastyczne i miękkie, będziemy mieć wrażenie, że roztapia nam się w ręku a to za sprawą palmy i ciepła naszych rąk 🙂

  5. Takie wyrobione ciasto wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło- będzie nam łatwiej je rozwałkować lub formować.

  6. Teraz przygotowujemy jabłka. Obieramy i kroimy  na cieniutkie plasterki. Jeśli jabłka nie są zbyt soczyste można jedno jabłko zetrzeć i wymieszać z plastrami, dzięki czemu nadzienie będzie dużo smaczniejsze.

  7. Składanie ciasta :

    Bierzemy formę taką jaką chcemy i na spodzie oraz bokach układamy ciasto. Ja rozwałkowuje ciasto przed włożeniem do foremki, żeby było równe :), ale są osoby, które w ręku robią placek z ciasta i tak wykładają spód oraz boki formy.

    Jak już forma jest wyłożona ciastem (nie za gruba warstwa tego ciasta) to widelcem nakłuwamy cały spód i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170stopni. Ciasto wkładamy na kilka minut tzn do momentu, aż się leciutko ze złoci*

    Wyjmujemy ciasto z piekarnika, nakładamy na nie tyle jabłek ile chcemy. Jabłka posypujemy cynamonem i odrobiną cukru zwykłego**

    Wierzch przykrywamy kruszonką. Albo ją trzemy na tarce albo układamy jakiś finezyjny wzorek.

  8. Ciasto pieczemy do momentu gdy kruszonka będzie mieć śliczny złoty kolor, a brzegi ciasta jeśli będą widoczne to będą mieć mocny brązowy kolor.

    Trudno określić czas pieczenia ponieważ to zależy od wielkości formy jakiej użyłyście.

  9. Ciasto można jeść na ciepło z lodami lub bitą śmietaną lub poczekać aż wystygnie i jeść popijając naszą ulubioną kawą lub herbatą.

Recipe Notes

Życzę Wam powodzenia w tworzeniu tego pysznego i dość prostego w wykonaniu  ciasta 🙂

Zrobicie raz i gwarantuję, że jeśli wszystko Wam wyjdzie to już inaczej szarlotki nie zrobicie bo ta jest taka pyszna.

      Smacznego 🙂

* ktoś spyta dlaczego nakłuwamy ciasto? i czemu je wczesniej nieco podpiekamy? Otóż, nakłuwamy ciasto po to by pod nim nie powstały bąble powietrza i nie wybrzuszyły nam ciasta.

Podpiekamy ciasto po to, by sok który powstanie podczas pieczenia jabłek nie sprawił, że ciasto wchłonie go i zamiast się upiec zrobi nam się ciapa lub co gorsza zakalec.

** podczas pieczenia jabłka nam nieco opadną. Jeśli między poszczególnymi plastrami będzie wolna przestrzeń to podczas pieczenia zrobi nam się dół i kruszonka nam tam wpadnie. Ciasto straci na estetyczności.

Dlatego dobrym sposobem na to by tego uniknąć  jest aby przed pieczeniem po wyłożeniu jabłek na ciasto lekko stuknąć blachą o blat. Dlaczego? Ponieważ to spowoduje, że jabłka nam się ułożą, zapełnią się luki i przy okazji nieco opadną dając potencjalny obraz tego jak wysokie będzie ciasto. Będziemy mogli ewentualnie dosypać jeszcze jabłek jeśli uznamy, że warstwa jest zbyt cienka.

A tak wyglądała moja szarlotka dla dziadków

dav

Piszcie w komentarzach czy udała Wam się Wasza szarlotka 🙂 udostępniajcie wstawiajcie like jeśli uważacie, że przepis jest fajny, a rady jakich udzieliłam ułatwiły Wam  pracę 🙂

Życzę udanej zabawy przy tworzeniu szarlotki 🙂



Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: