Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

Spontaniczny grill :-) nic strasznego :-)

Spontaniczny grill :-) nic strasznego :-)

 

bty

 

Któż nie lubi kiełbasek z grilla…..no może ktoś by się znalazł, ale byłby w mniejszości. Przepisów na potrawy z grilla jest tyle ile samych wykonawców, więc niczego nowego raczej nie odkryję. Jednak mimo wszystko pokażę Ci jak można zrobić coś naprawdę prostego i szybkiego z kilku składników przy użyciu grilla.

Nie planowałam dziś grilla, więc nie byłam do niego przygotowana. Jednak pogoda sprzyjała spędzaniu czasu na zewnątrz, więc spontanicznie zrobiłam przegląd lodówki i spiżarni i oto co dziś udało mi się przygotować.

Składniki:

kiełbaski śląskie 1 opakowanie, ziemniaki 6 sztuk, pomidor, cebula czerwona, rzodkiew, 2 bagietki, łyżka masła, główka czosnku, śmietana, przyprawy- sól, pieprz, natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Obieramy ziemniaki, kroimy na frytki i wrzucamy do frytkownicy. Jeśli nie macie frytkownicy można je upiec w piekarniku, ale wtedy musicie je upiec trochę wcześniej niż zaczniecie grillować kiełbaski.
  2. Kiełbaski nacinamy z obu stron.
  3. Pomidora kroimy w większą kostkę
  4. Cebulę kroimy w mniejszą kostkę- nie musimy zużyć całej tylko tyle ile lubimy.
  5. Mieszamy pomidora z cebulką solimy lekko do smaku, można też dodać odrobinę pieprzu jednak z tym bym uważała, gdyż czerwona cebula sama w sobie jest ostra.
  6. Rzodkiew myjemy i wykładamy do miseczki.
  7. Masło przekładamy do miseczki,  ścieramy 2 ząbki czosnku (chyba, że chcesz mieć bardziej intensywny posmak to można nawet 4- ja dałam dwa i było lekko czuć) oraz odrobinę soli i natki pietruszki. Wszystko mieszamy i smarujemy tym bagietkę lub chleb- takie pieczywo jakie mamy.
  8. sos czosnkowy- śmietanę 18% przekładamy do miseczki do tego ścieramy czosnek tyle ile chcemy dodajemy sól i pieprz i wszystko mieszamy. Jeśli czujemy w smaku głównie śmietanę to proponuję troszkę jeszcze posolić. Jeśli dalej jest bardziej śmietanowy niż czosnkowy to trzeba dodać jeszcze trochę czosnku. Proponuje ścierać po jednym ząbku, mieszać i próbować.
  9. Kiełbaski kładziemy na grilla- smażymy tak jak lubimy. Ja lubię mocno przypieczone więc swoją grilluje nieco dłużej.
  10. bty

    Jak kiełbaski są gotowe to wtedy nieco studzimy grilla, żeby nie był taki gorący. Czemu? ponieważ jak na tak rozgrzany grill położymy chleb to po chwili robi się z niego węgiel- wiem dziś tak mi się stało. Dopiero jak przestudziłam grilla (zalałam go nieco wodą) i położyłam bagietkę wtedy masełko zaczęło się topić i bułka nabrała ładnego złocistego koloru. Pamiętaj, że najpierw kładziesz pieczywo na grilla stroną bez masła. Robimy tak dlatego, że pieczywo podgrzane od spodu stanie się ciepłe i masełko zacznie się topić i wnikać w pieczywo nadając mu pyszny smak. Jeśli położyłabyś najpierw masłem do dołu wszystko spłynęło by na grilla i pieczywo nie miałoby smaku masła czosnkowego.

ok jak już przyrumieni nam się strona bez masła to wtedy odwracamy i trzymamy dosłownie chwilkę by tylko przyrumienić delikatnie tę stronę z masłem.

 

12. Jak już wszystko jest gotowe to pozostaje nam tylko zasiąść do stołu i konsumować.

Szybki i prosty sposób jak z tego co mamy w lodówce zrobić całkiem pyszne jedzenie.

Życzę Wam powodzenia. Czasem wystarczy pomyśleć nad swoimi ulubionymi smakami, a potrawy same się tworzą z tego co mamy do dyspozycji.

Smacznego



Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: