Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

#Roladki z kurczaka nadziewane pieczarkami :-)

#Roladki z kurczaka nadziewane pieczarkami :-)

Od czasu do czasu lubię się trochę “pobawić” w kuchni.  Wtedy robię nieco bardziej z pozoru skomplikowane dania. Dziś robiłam roladki z kurczaka nadziewane pieczarkami. Nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie fakt, że…..Że , trzeba wytrybować kości. Co to znaczy? to znaczy, że musimy usunąć kość z surowego udka z kurczaka. Teoretycznie jest to banalnie proste i szybkie do opanowania. Przy  pierwszym udku jest trudno ponieważ trzeba umiejętnie złapać kość i odsunąć nożem mięso. Każde kolejne udko idzie już łatwiej.

Polecam na youtube są odpowiednie filmiki jeśli  nie wiecie jak dokładnie się za to zabrać. I to jest opcja dla tych co chcą się tej umiejętności nauczyć 🙂 Ci, którzy jednak z różnych przyczyn nie chcą tego sami robić polecam kupić w sklepie już gotowe wytrybowane udka 🙂

 

ćwiartki z kurczaka- tyle sztuk ile zjemy, pieczarki, cebula, olej, przyprawy-sól, pieprz, natka pietruszki, lubczyk ogrodowy, oregano, bazylia, zioła toskańskie, cząber, czosnek 2 ząbki jeśli ktoś lubi.

 

 

Sposób wykonania 

  1. Trybujemy nasze ćwiartki
  2. Oczyszczone mięso rozkładamy na desce skorą na dół, przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na lekko złoty kolor
  4. Obieramy pieczarki, kroimy i dokładamy do cebulki i smaży razem
  5. Podsmażone pieczarki układamy na ćwiartce z kurczaka (jeśli ktoś lubi można dołożyć jeszcze kawałek sera typu mozzarella czy gouda)
  6. I teraz zwijamy mięso tak by farsz był w środku i powstała roladka, którą spinamy wykałaczka. Skórę naciągamy na całą roladkę.
  7. Zrobić marynatę: do miseczki wlewam olej lub oliwę, dosypuję przyprawy podane powyżej i ścieram czosnek.
  8. Roladkę zanurzam w marynacie i układam na foli aluminiowej.
  9. Wyjmuję wykałaczkę i zawijam roladkę w folię tworząc taki jakby cukierek.
  10. układam na blasze wszystkie zawinięte roladki
  11. Piekę około 30 min w temperaturze 180stopni C. Po upływie 15 minut proponuję odwrócić roladki, dzięki czemu równomiernie się upieką.
  12. Po tym czasie otwieram roladki i piekę jeszcze około 15-20 min w tej samej temperaturze by roladki nabrały pięknego koloru.
  13. Podaje z ziemniaczkami i dodatkami w postaci surówki.

UWAGA! 

Ponieważ często zdarza się tak, że po mimo długiego czasu pieczenia mięso z kurczaka w środku nadal pozostaje lekko różowawe nie załamujmy się tylko każdą roladkę można przeciąć w poprzek i układając nadzieniem do spodu podsmażyć każdą część. Żeby nadzienie nie uciekło możemy na patelni najpierw położyć kawałek sera np. gouda dzięki czemu zadziała on jak klej dla naszego farszu 🙂

 

Smacznego 🙂



Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: