Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

Pierogi ruskie- obiad dla cierpliwych :-)

Pierogi ruskie- obiad dla cierpliwych :-)

Pierogi ruskie domowej roboty są wyjątkowo pyszne 🙂 farsz można doprawić według własnego smaku a omasta to albo złocista cebulka albo np. skwareczki czy kruszony chrupiący bacon. Wszystko tak jak lubimy i chcemy.

Niestety wykonanie tych pyszności zajmuje trochę czasu…..kto lubi kleić pierogi ten ma frajde….kto nie to niestety bardzo się przy tym zmęczy.

Przedstawiam Wam mój przepis na idealne pierogi.

Lista zakupów:

  • Farsz:  ziemniaki, ser biały obojętnie jaki, ja kupuje w kostkach pół tłusty, cebula, olej, przyprawy- sól, pieprz
  • ciasto na makaron: mąka tortowa, jajka, sól

Przepis przedstawiam w punktach – kolejność wykonywania czynności 🙂

  1. Obieram ziemniaki i gotuję (ilość ziemniaków zależy od tego jak dużo pierogów chcemy zrobić. Jeśli chcemy wyrobić ciasto z kilograma mąki to ziemniaków powinno być 2-3 kg)
  2. Ugotowane ziemniaki rozgniatam tak by nie było grudek
  3. Kroję cebulę dużą w kostkę, podsmażam na oleju i taką złocistą cebulkę przelewam do potłuczonych ziemniaków- wszystko dokładnie ze sobą mieszam i pozostawiam do ostudzenia.
  4. Zagniatam ciasto- łączę ze sobą mąkę, jajka, sól i ewentualnie odrobinę wody zimnej.

(wg. szefów kuchni ciasto na makaron powinno się wyrabiać dodając jedno jajko na każde 100g mąki plus żółtko czyli jak użyjemy 500g mąki to powinniśmy wbić 5 jajek plus żółtko. JA wiem z doświadczenia, że nie każdego stać na to by użyć tyle jaj wiec ja robię wersje 2 jajka na 1 kg mąki i resztę uzupełniam zimną wodą. Czemu zimną? bo jak dodacie ciepłą to po rozwałkowaniu ciasto bardzo szybko wysycha, robi się twarde i nie da się skleić pierogów.)

5. Jak już zagnietliśmy ciasto sprawdzamy czy jest dobrze wyrobione 🙂 a jak? otóż dobrze wyrobione ciasto powinno mieć jednolity kolor a po przekrojeniu naszej kuli na pól, w środku powinny być dziurki po bąblach z powietrzem. Jeśli takie są to znaczy, że nasze ciasto jest ok. Wkładamy je do worka i zostawiamy na 15-20 min.

6. W tym czasie ziemniaki powinny być już chłodne więc dodajemy ser biały. Najlepiej najpierw jedna kostkę, wymieszać i spróbować. Jeśli bardziej czujemy ziemniaki niż ser to proponuję dołożyć pół następnej kostki i znowu spróbować. Sera dokładamy do momentu aż smak będzie zrównoważony. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem 🙂

7. Czas na zabawę 🙂 masz już ciasto i farsz….teraz musimy to połączyć. Ciasto rozwałkowujesz….. i teraz jeśli masz maszynkę do makaronu to wałkujesz do poziomu 4. Jeśli jednak wałkujesz ręcznie ciasto musi być nie za grube i nie za cienkie, ale na tyle grube żeby nie pękło podczas wypełniania farszem i sklejania. Ja to sprawdzam tak, że jak już rozwałkuje ciasto to palcem robię odcisk w cieście. Jeśli ślad jest głęboki to znak, że ciasto jest za grube, jeśli śladu prawie nie widać to znaczy, że ciasto jest za cienkie. Ślad na cieście ma być lekko zaznaczony wtedy jest ok.

8. Ok. rozwałkowaliśmy ciasto i co dalej? otóż teraz to już zależy od Ciebie. Trzeba wykroić kształt na pieroga. Możemy to zrobić na dwa sposoby. Albo szklanką wykrawasz koła i wtedy wszystkie pierogi są tej samej wielkości, albo ciasto kroisz w kratkę i wtedy Ty decydujesz jakie duże są kwadraty. Jeśli chcesz małe pierogi to kratka musi być mniejsza, jeśli lubisz duże pierogi to robisz kratkę większą.

9. Jak już masz wykrojone kształty pozostaje nam nadziać pierogi i skleić brzegi. Farsz nakładasz na środku naszego pieroga i składasz go na pół tak żeby powstała torebka a w jej środku farsz. Brzegi sklejasz mocno ściskając ciasto. Jeśli brzegi nie chcą się do siebie przykleić możesz lekko zwilżyć je woda- woda będzie nam robić za klej więc dajemy jej odrobinę na brzegi i sklejamy.

10. Pierogi układamy na blacie lekko podsypanym mąką by nam się pierogi do niego nie przykleiły.

11. Przygotowujemy omastę- albo kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy, aż uzyska piękny złoty kolor albo podsmażamy skwarki lub smażymy bacon na chrupko.

12. Jak wyrobiłyśmy jakąś partię ciasta to gotujemy pierogi w wodzie posolonej. Pieróg jest ugotowany jak wypłynie nam na wierz wody.

13. można je podawać od razu po ugotowaniu polane tłuszczykiem ze złocistą cebulką lub skwarkami lub baconem pokruszonym.

14. Jeśli nie chcemy ich jeść od razu to proponuję przed przełożeniem ich wszystkich do miski czy pojemnika najpierw każdego pieroga z osobna ostudzić. Zimne się nie skleją 🙂 Ja swoje pierogi wykładam na tace lub blachy do pieczenia i czekam aż ostygną polewam odrobiną tłuszczu żeby mi się do tacy czy blachy nie przykleiły. Jak są zimne wtedy przekładam do naczynia, w którym będę je przechowywać.

15. Pierogi można też zjeść nieco później podsmażając je na masełku. Takie przyrumienione są wyjątkowo pyszne 🙂

dav

 

Inne propozycje 🙂

Próbowałam kiedyś poprawić trochę ciasto na makaron. I udało mi się uzyskać całkiem smaczne ciasto po dodaniu do niego suszonej natki z pietruszki (lub innej przyprawy typu bazylia, oregano) i odrobiny oliwy, a zamiast zwykłej wody dodałam wody wysoko mineralizowanej niegazowanej. Ciasto wychodzi nieco tłusytsze, ale bardzo fajnie się skleja i jest miękkie. Polecam wypróbować 🙂

 

 

Co zrobić jak zostanie mi trochę ciasta? 

 

 

Otóż wystarczy to ciasto pokroić w cieńsze paski i mamy swój makaron.

 

 

 

Można też zrobić z tego podpłomyki 🙂 kroimy rozwałkowane ciasto na kwadraty lub rozwałkowujemy na małe placki i kładziemy na rozgrzaną płytę elektryczną nie indukcyjną. Ciasto szybko się upiecze lekko zarumieniając. Jeśli mamy płytę indukcyjną lub palnik gazowy to musimy użyć albo patelni …….. na patelnię kładziemy kawałek naszego ciasta i czekamy aż się lekko zarumieni i nieco podrośnie. Pamiętajmy, że do zrobienia podpłomyków nie używamy żadnego rodzaju tłuszczu. Blacha ma być sucha. Nie chcemy ciasta usmażyć tylko podsuszyć.

Życzę Ci powodzenia i mnóstwa radochy podczas gotowania. Nie zrażaj się jako coś nie wyjdzie. Nie od razu wszystko wychodzi perfekcyjnie. Ważne by przeanalizować i wyszukać miejsce gdzie popełniło się błąd by następnym razem go już nie popełnić.

SMACZNEGO 🙂



Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: