Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

Pieczone ćwiartki z #kurczaka z #ziemniaczkami- szybko i smacznie

Pieczone ćwiartki z #kurczaka z #ziemniaczkami- szybko i smacznie
bmd

Każdy z nas ma czasem taki dzień kiedy obiad musi być szybko przygotowany bo nie mamy za dużo czasu. Pochłaniają nas inne obowiązki i najlepiej jakby w ogóle obiad przygotował ktoś inny. Znalazłam przepis na danie, które przygotowuje się w kilka minut, a od nas wymaga nie wielkiego nakładu pracy i umiejętności kulinarnych. Całą pracę wykona za nas piekarnik 🙂Czasem mam taki dzień, że wszystko szybko i na nic nie ma czasu, a dzieci chodzą i szukają jedzenia. Wtedy robię szybki obiad.

Lista zakupów: 

Ćwiartki z kurczaka- tyle ile zjecie, ziemniaki średnie- tyle by wypełnić blachę, olej, masło, przyprawy- sól, pieprz, cząber, zioła toskańskie, oregano, bazylia, czosnek potarty- tyle ząbków ile lubicie, natka pietruszki i lubczyk ogrodowy.

 

 

Sposób wykonania:

  1. Zawsze mam w zamrażarce ćwiartki z kurczaka. Wyciągam po jednej dla każdego. Ćwiartki przed upieczeniem można podgotować, dzięki czemu zyskujemy wywar na zupę, lub upiec surowe.
  2. Obieram też ziemniaki, staram się by były mniej więcej tej samej wielkości i kroje je na pól.
  3. Robię marynatę- do oleju lub oliwy wsypuję po trochę przypraw i ścieram czosnek.
  4. Do tej marynaty wrzucam ziemniaki i obtaczam, po czym układam ziemniaki na blasze.
  5. Łyżkę albo dwie masła (w zależności od ilości ćwiartek, które będziemy piec) mieszamy z potartym czosnkiem i odrobinę solimy.
  6. Unosimy lekko skórę, która pokrywa naszą ćwiartkę, tworzymy jakby kieszonkę. Wypełniamy ją odrobiną masła.
  7. Ćwiartki układamy na blasze razem z ziemniakami. Od góry smarujemy ćwiartki odrobiną masła.
  8. Wstawiamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza i pieczemy tak długo, aż skórka z kurczaka będzie złocista a ziemniaki miękkie i przyrumienione.
  9. Po upieczeniu posypujemy nasz obiad natka z pietruszki i odrobiną lubczyka. Jeśli chcecie zjeść na ostro to proponuje dosypać jeszcze coś pikantnego jak pieprz cayenne luz mieszanka przypraw ognistych.

Taki obiad można podać z każdym rodzajem dodatków- surówek, sałatek.

Sami widzicie, że przygotowanie tego jest banalnie proste i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Jeśli przyprawicie do smaku tak jak Wam odpowiada to gwarantuje, że każdemu będzie smakować.

Życzę Ci powodzenia w przygotowaniach i apetycznego obiadu 🙂

Smacznego !!

bmd


Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: