Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

Muszle makaronowe z mięsem mielonym, czerwoną fasola i mozzarella

Muszle makaronowe z mięsem mielonym, czerwoną fasola i mozzarella

Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Sa szybkie w wykonaniu i pyszne. Jeśli poszukujesz czegoś takiego zachęcam do zapoznania się z tym daniem.

Bywa, że mamy mało czasu i smak na coś wyjątkowego. Wtedy poszukuje takich dań jak to.

Lista zakupów

Makaron duże muszle jedno opakowanie, mięso mielone wołowo-wieprzowe, puszka czerwonej fasoli, ser mozzarella 2 opakowania, koncentrat pomidorowy 200g, pomidory w puszce, przyprawy: sól, czerwona papryka ostra, zioła toskańskie, czaber, bazylia, oregano, natka pietruszki, liść lubczyku, potarty czosnek

Sposób wykonania

  1. Ugotuj muszle al dente
  2. Na patelnie wlej trochę oleju i zetrzyj czosnek. Podgrzej wszystko odrobine tak by czosnek się nie usmażył bo będzie gorzki.
  3. Dodaj mięso mielone i wszystko dobrze podsmaż.
  4. Do mięsa wlej wody tyle by było równo z mięsem. Dodaj odrobine soli i duś przez kilka minut tak by poziom wody nieco się zredukował
  5. Jak wody będzie mniej i mięso będzie podduszone dodaj puszkę fasoli czerwonej i duś jeszcze przez kilka minut
  6. Dodaj puszkę krojonych pomidorów oraz dopraw wszystko koncentratem. Daj go tyle by potrawa Ci smakowała i dopraw przyprawami.
  7. Jeśli sos wyszedł bardzo gęsty to dodaj odrobiny wody by nieco go rozluźnić. Ważne by sos nie był jak zupa 😉
  8. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj trochę sosu by muszle się nie przykleiły do naczynia.
  9. Ułóż muszle, wypełnij je sosem,
  10. Do każdej muszli włóż kawałek mozzarelli
  11. Jeśli sosu masz więcej nic nie szkodzi polej nim wszystkie wypełnione muszle
  12. Całość posyp mozzarella
  13. Piecz pod przykryciem(pokrywa naczynia) w piekarniku w temperaturze 180C tak długo aż ser się roztopi u mnie jest to około 30-40 min.
  14. Zdejm pokrywę i piecz jeszcze kilka minut, aż ser nieco się zarumieni

Jeśli jesteś smakoszem serów możesz na wierzch oprócz mozzarelli zetrzeć także trochę parmezanu lub goudy 🙂

Smacznego



Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: