Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

Kolorowe pączki :-)

Kolorowe pączki  :-)

Pyszne pączki typu Donat z lukrem to niewątpliwie najlepszy przysmak nie tylko dla dzieci. Zbliża się tłusty czwartek, więc postanowiłam zrobić kilka na spróbowanie. Efekt?! Wyszły przepyszne 😊

Pączki od zawsze kusiły swoim smakiem i dekoracjami. W tym roku postanowiłam zrobić swoje i wyszło naprawdę pysznie.

Lista zakupów:

-mąka 850g

– 14g drożdży suchych

– 2 duże jajka

– ½ kostki masła

– ¼ szklanki wody

– ½ szkl cukru

– 1,5 szkl mleka

– szczypta soli

– 1 łyżka octu do ciasta + 1łyżka octu do oleju przy smażeniu

– 1,5l oleju do smażenia

– lukier

-kolorowe posypki

Uwaga!

Po co dajemy ocet do oleju podczas smażenia?

Podobno olej wtedy się aż tak nie pieni i pączki nie pachną olejem. Nim olej się nagrzeje do odpowiedniej temperatury odgłos z garnka jest taki jakby olej się gotował i mocno bulgotał, jednak nie pryska. Dodałam łyżkę stołową do oleju i fakt olej się nie pienił 🙂

Sposób wykonania

-Przesiej mąkę do miski miksera

-Roztapiamy masło by zdążyło przestygnąć

-Dodaj wszystkie składniki poza masłem- pamiętaj by mleko i woda były letnie nie zimne czy gorące

-Wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowe

mde
  • Jak ciasto już jest w miarę wyrobione wlewamy przestudzone masło i miksujemy dalej
  • Jeśli po wyrobieniu ciasto jest lepkie nic nie szkodzi tak ma być. Przełóż ciasto do miski oprószonej mąką i odstaw w ciepłe miejsce by mogło podwoić swoją objętość (ok 1,5h)
dav
  • Jak ciasto podrosło wykładamy je na stolnice oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1cm-1,5cm
  • Jeśli ciasto jest zbyt lepkie można podsypać niewielką ilością mąki i zagnieść jeszcze raz.
  • Wykrawamy kółka szklanką a w środku wykrawamy mniejsze kółeczka tak by powstała oponka
dav
  • Oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia
dav
  • Olej wlewamy do garnka i do tego łyżkę octu, rozgrzewamy do 180C wrzucamy po kilka oponek i smażymy najpierw z jednej strony potem z drugiej na kolor złoto brązowy.
  • Po usmażeniu oponki układamy na ręczniki papierowe
  • Jak przestygną można je polukrować
mde

Smacznego 🙂  



Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: