Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

Kolorowe ciasteczka

Kolorowe ciasteczka

Dziś prezentuję Wam pyszne ciasteczka, które są idealne zarówno z lukrem jak i bez. Ciasteczka są pyszne, kruche i długo zachowują swoją świeżość jeśli przechowujemy je w szczelnym pojemniku.

Składniki:

  • 380 g mąki typ 500
  • 230 g masła
  • 130 g drobnego cukru (jeśli będziesz lukrować ciasteczka proponuje zmniejszyć ilość cukru)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Sposób wykonania

  • Masło ucieramy z cukrem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Nie robimy puszystej masy.
  • wbijamy jajko
  • dodajemy aromaty
  • jak wszystko się połączy dosypujemy po trochę mąkę wymieszaną z solą
  • Ciasto przekładamy na stolnice i rozwałkowujemy na grubość około 6-7 mm
  • wykrawamy kształty
  • na blachę wykładamy papier do pieczenia i na nim układamy nasze ciasteczka
  • pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza gór dół do momentu kiedy brzegi ciasteczek będą mieć piękny złocisty kolor
  • po wystudzeniu można je zjeść lub ozdobić według własnego pomysłu

Smacznego 🙂



Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: