Dziś prezentuję Wam pyszne ciasteczka, które są idealne zarówno z lukrem jak i bez. Ciasteczka są pyszne, kruche i długo zachowują swoją świeżość jeśli przechowujemy je w szczelnym pojemniku.

Składniki:
- 380 g mąki typ 500
- 230 g masła
- 130 g drobnego cukru (jeśli będziesz lukrować ciasteczka proponuje zmniejszyć ilość cukru)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
Sposób wykonania
- Masło ucieramy z cukrem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Nie robimy puszystej masy.
- wbijamy jajko
- dodajemy aromaty
- jak wszystko się połączy dosypujemy po trochę mąkę wymieszaną z solą
- Ciasto przekładamy na stolnice i rozwałkowujemy na grubość około 6-7 mm
- wykrawamy kształty

- na blachę wykładamy papier do pieczenia i na nim układamy nasze ciasteczka
- pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza gór dół do momentu kiedy brzegi ciasteczek będą mieć piękny złocisty kolor

- po wystudzeniu można je zjeść lub ozdobić według własnego pomysłu



Smacznego 🙂