Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

Faworki

Faworki
dav

Jedną z moich ulubionych słodkości są faworki lub inaczej chrust. W internecie można znaleźć wiele przepisów na ich przyrządzenie.

Dziś przedstawię Wam mój sposób na ich wykonanie. Wychodzą kruche i cienkie co sprawia, że są tak pyszne, że nikt im się nie oprze 🙂

 

Faworki

Author Marysia Dawindziak

Ingredients

  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany ja daje 18%
  • 1 łyżka spirytusu może też być ocet
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Instructions

  1. Wykonanie jest bardzo proste 🙂

  2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.

  3. Gotowe ciasto wkładamy do worka foliowego i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin. Ja przygotowuje to ciasto wieczorem dzięki czemu spędza ono w lodówce od 8 do 10 godzin i następnego dnia jest już idealne do smażenia.

  4. Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie ugniatam, żeby je nieco rozluźnić.

  5. Naszą kulkę dzielę na 4 części.

  6. Ciasto należy bardzo cienko rozwałkować. Co to znaczy? to znaczy, że po rozwałkowaniu mamy widzieć to co jest pod ciastem czyli fakturę naszego blatu. Tak tak wyczerpujące, ale efekt jest tego wart.

    Żeby ułatwić sobie sprawę do rozwałkowania ciasta używam maszynki do makaronu. Przepuszczam ciasto przez wszystkie stopnie aż doję do 1 czyli najcieńszego i wtedy ciasto jest ok.

  7. w tym czasie rozgrzewasz olej.

  8. Nasz pas ciasta kroję na romby, każdy romb nacinam w środku wzdłuż i przekładam jeden z końców przez to nacięcie. Dzięki temu powstaje typowy kształt faworka. Pamiętaj jednak, że to ciasto bardzo szybko wysycha i najlepiej robić faworka i od razu go smażyć. Dzięki temu będzie wyglądał na świeży.

  9. Zawsze zostawiaj sobie mały kawałeczek rozwałkowanego ciasta by móc sprawdzić temperaturę oleju. A jak to zrobić? otóż gdy uznasz ze olej jest już rozgrzany, wrzuć najpierw ten mały kawałeczek ciasta. Jeśli olej przy nim zacznie się lekko pienić a ciasto będzie skwierczeć i się ze złoci bardzo szybko to znaczy że olej jest już idealny.

    Ważne!! olej rozgrzewamy w garnku i jeśli garnek jest szeroki musisz wlać tyle oleju by faworek w nim swobodnie pływał i nie dotykał dna. Ja zazwyczaj wlewam litr oleju na taki średni garnek.

  10. I teraz najlepsza zabawa 🙂 jeśli olej jest rozgrzany to wrzucamy faworki. Ja smażę po dwa na raz nie więcej. Czemu? Gdyż faworki tak się szybko smażą, że pozostawienie ich na nawet tylko chwilkę dłużej może spowodować ze się po prostu spali.

    Dlatego wrzucam dwa, zanurzam, odwracam i jeśli jest złoty to wyjmuję. Odsączam na ręczniku papierowym. Pozostawiam do wystygnięcia.

  11. Gdy nasze faworki są już zimne wtedy przekładam je do pojemnika z pokrywką. Układając je posypuję cukrem pudrem. Nie zamykaj pojemnika wcześniej niż po upływie około 4 godzin od usmażenia. Dlaczego? gdyż dzięki temu masz pewność, że wszystkie są zimne i nie wytworzy się po zamknięciu wilgoć, która powoduje, że faworki miękną i przestają chrupać.

    Trzymaj faworki w zamkniętym pojemniku a zachowają swoją świeżość i chrupkość nawet do 4 dni.

Recipe Notes

Życzę Ci cierpliwości i udanej zabawy przy tworzeniu 🙂

Smacznego

 



Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: