Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

Fasolka po bretońsku :-)

Fasolka po bretońsku :-)

Wielu z nas od czasu do czasu lubi zjeść fasolkę po bretońsku zwłaszcza gdy jest ona odpowiednio gęsta i dobrze przyprawiona. Jeśli poszukujesz przepisu na idealną fasolkę to wypróbuj mój przepis. Polecam 🙂

Wykonanie jest dość proste jednak potrzeba nieco czasu. Przepis ułożony jest w kolejności wykonywania działań.

fasola biała 2 opakowania, włoszczyzna na zupę, kości wędzone 3 sztuki, kiełbasa np.  podwawelska 2 pęta, 2 większe koncentraty pomidorowe, przyprawy- liść lubczyka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cayenne lub przyprawa ognista, sól, natka pietruszki, majeranek

 

 

Sposób wykonania:

  1. Namocz fasolę- pozostaw ją w wodzie najlepiej na cała noc.

  2. Opłucz namoczoną fasolę i przełóż ją do szybkowaru lub dużego garnka

  3. Włóż kości wędzone do garnka oraz liść laurowy, ziele angielskie

  4. Gotuj fasolę i kości tak długo aż fasola będzie miękka a mięso będzie odchodzić od kości.

  5. Pokrój w plasterki kiełbasę, następnie plasterki na półksiężyce.

  6. Kości będą szybciej miękkie niż fasola, więc jak tylko się ugotuje wyjmij je i oderwij całe mięso.

  7. Mięso przełóż z powrotem do garnka z fasolą i gotuj dalej

  8. Dołóż warzywa z włoszczyzny- marchew, pietruszkę (korzeń) i seler.

  9. Dołóż także pokrojoną kiełbasę

  10. Jak warzywa będą miękkie wyjmij je i przełóż  do osobnej miski

  11. Zblenduj warzywa na papkę.

  12. Jak fasola jest już miękka wyjmij listki laurowe i kulki ziela angielskiego, dodaj koncentraty pomidorowe i wymieszaj.

  13. Dodaj zblendowane warzywa

  14. Przypraw do smaku 🙂

 

bty

Smacznego 🙂



Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: