Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

Ciasto drożdżowo budyniowe z papierówką i kruszonką :-)

Ciasto drożdżowo budyniowe z papierówką i kruszonką :-)

Masz smak na pyszne ciasto drożdżowe z odrobiną budyniu, jabłek papierówek i chrupiącej kruszonki? To zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu 🙂

Kiedy byłam młodsza i miałam koło siebie osoby, od których mogłam się uczyć to raczej nie byłam tym zainteresowana. Teraz jak tylko nadarzy się okazja by móc od kogoś czegoś się nauczyć lub przetestować nowy przepis natychmiast chłonę wszystko jak gąbka. Całkiem niedawno nadarzyła mi się okazja spróbowania pysznego ciasta. Było miękkie, lekko wilgotne, do tego owoce i kruszonka…..wszystko to sprawiało, że każdy kęs to była sama przyjemność 🙂

Dostałam ten przepis od mamy mojej przyjaciółki i jest wart tego by się nim podzielić 🙂

 

400g mąki, 100g cukru, 100g roztopionego masła, 3/4 szkl. ciepłego nie gorącego mleka, 40g drożdży tych z kostki, 2 jajka, 2 budynie waniliowe lub śmietankowe,

 

 

 

Sposób wykonania:

  1. Zagotuj budyń według przepisu na torebce tylko na każdą torebkę budyniu dodaj dodatkowo 1 łyżkę cukru więcej (czyli na dwie torebki dodasz dodatkowo dwie łyżki cukru oprócz tego co zaleca producent)
  2. Budyń odstawiamy do wystudzenia
  3. Przygotuj kruszonkę: połącz masło, cukier zwykły i wanilinowy oraz mąkę. Jak składniki będą połączone to włóż kruszonkę do lodówki żeby się schłodziła. Nie podaję dokładnej ilości składników ponieważ każdy robi tyle kruszonki ile mu potrzeba- zależnie od wielkości blachy. Na to ciasto ja użyłam 100g masła, a cukier i mąkę daje na oko według smaku (mniej więcej było to szklanka cukru, cukier wanilinowy i pół szklanki mąki
  4. Przesiewamy mąkę przez sito
  5. W mące robimy dołek, do którego kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i powoli wlewamy ciepłe/letnie mleko.

    bty
  6. Zostawiamy wszystko i czekamy aż drożdże zaczną pączkować.
  7. Jak drożdże się spienią dodajemy dwa jajka i zagniatamy ciasto.

    bty
  8. Gdy ciasto jest już w miarę zagniecione wlewamy roztopione chłodne masło i zagniatamy dalej, aż masło się całe wchłonie.
  9. Ciasto będzie się kleić do ręki tym się nie martw….jak jest już dobrze zagniecione przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by mogło wyrosnąć.
  10. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (trwa to min. 30 min) palcem robimy w nim dziurki po to by je odpowietrzyć. Ono trochę opadnie, ale się tym nie martw tylko przykryj je ściereczką i poczekaj jeszcze z 10 min. Ciasto znowu nieco podrośnie.

    bty
  11. Przełóż ciasto na stolnice i delikatnie rozwałkuj do wielkości blachy, w której będziesz to ciasto piec.
  12. Blachę wysmaruj masłem, a następnie przełóż  do niej ciasto. Jeśli rozwałkowałaś za małe zawsze rękami możesz je w blaszce rozciągnąć. Jeśli ciasto będzie Ci się przyklejać do rąk to oprósz ręce odrobiną mąki.

    bty
  13. Odstaw ciasto na 15-20 min
  14. W tym czasie przygotuj owoce, które chcesz dodać do ciasta.
  15. Jak ciasto podrosło wykładam na nie budyń, na budyniu układam owoce i na wszystko wykładam kruszonkę w postaci placków.

    bty
  16. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celcjusza i piekę, aż z wierzchu ciasto będzie miało piękny złoty kolor- kruszonka się nieco zarumieni.
  17. Wyjmuję z piekarnika i czekam, aż się wystudzi 🙂
bty

 

Smacznego 🙂



Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: