Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

Ciasto dla zapracowanych- biszkoptowe z papierówką i brzoskwinią.

Ciasto dla zapracowanych- biszkoptowe z papierówką i brzoskwinią.

W dzisiejszych czasach najcenniejszy jest czas. Jesteśmy zapracowani i nie chcemy go tracić na jakieś żmudne przygotowania i wykonania. Interesuje nas szybkie i pyszne wykonanie, dlatego polecam ten przepis 🙂 

Ostatnio pisałam Wam, że jeśli tylko nadarza się okazja to uczę się od każdego, kto tylko chce się ze mną podzielić swoją wiedzą i umiejętnościami oczywiście w dziedzinach, które mnie interesują 🙂

I tym razem po miłym rodzinnym spotkaniu otrzymałam przepis na pyszne ciasto. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Nie zawiera zbyt dużo składników, więc polecam zwłaszcza tym zapracowanym 🙂

 

4 jajka, mąka pszenna tortowa, cukier, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy

 

 

 

Sposób wykonania

 

  1. Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki dajemy masło, cukier, cukier wanilinowy i mąkę w ilościach według uznania. Zagniatamy z tego ciasto i próbujemy. Kruszonka powinna mieć posmak cukru nie mąki. Gotową wkładamy do zamrażarki lub do lodówki w zalężności od tego czy będziemy ją trzeć czy robić z niej placki.
  2. Ważymy jajka w skorupce i tyle ile ważą jajka odmierzamy mąki i cukru (czyli np. jeśli 4 jajka ważą 540g to mąki ważymy 540g i cukru też 540g)

    bty
  3. Jajka ubijamy mikserem na puch z cukrem
  4. Wsypujemy mąkę do sita razem z proszkiem do pieczenia i po trochu przesiewamy do ubitych jaj ręcznie delikatnie mieszając. (Jajka mogą opaść gdy wsypiemy wszystko od razu i będziemy gwałtownie mieszać)

    bty
  5. Wykładamy blachę papierem lub smarujemy masłem
  6. Wylewamy ciasto na blachę

    bty
  7. Obieramy owoce i kroimy na plastry lub małe kawałki
  8. Układamy pokrojone owoce
  9. Na małej tarce trzemy kruszonkę

    bty
  10. Pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO 🙂

 



Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: