Pamiętam te ciastka z dzieciństwa i na szczęście można je kupić także dziś. Ja postanowiłam nauczyć się je robić samodzielnie. Ciasteczka z marmoladą bo o nich mowa to moje ulubione ciasteczka 🙂

Składniki:
- 320 g mąki
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- marmolada
Sposób wykonania
- Do misy miksera wkładamy miękkie masło i ucieramy je, aż do momentu gdy zmieni się w puch.
- przez cały czas ucierając dodajemy po łyżce cukru pudru
- następnie dodajemy po jednym żółtku czekając za każdym razem aż kolejne żółtko połączy się z masą
- w międzyczasie dodajemy ekstrakt waniliowy
- Jak masa będzie już połączona powoli dosypujemy obie mąki, po trochu i mieszamy najpierw łyżką aż się wszystko połączy, a później mikserem by wyrobić dokładnie ciasto.
- żeby ciasteczka miały ładny kształt kupiłam specjalny pistolet do ciastek. Można też użyć nakładki do ciastek, którą montuję się do maszynki do mielenia mięsa lub po prostu kształty zrobić ręcznie.

- używając pistoletu- ciasto dzielimy na kilka porcji. Jedną porcję wkładamy do wnętrza pistoletu i odpowiednim naciskiem spustu formujemy ciastko na blasze.

- Pamiętajmy by na blachę położyć papier do pieczenia żeby ciasteczka nam nie przywarły
- jak już odcisnęliśmy kształty ciasteczek to teraz środek wypełniamy odrobiną marmolady

- pieczemy na środkowej półce góra dół w temperaturze 180 stopni Celcjusza przez około 15 min

Smacznego 🙂
Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych i postanowiłam go sprawdzić. Pozdrawiam AniaGotuje.pl