Pyszne, lekkie i delikatne w smaku 🙂 idealne na słodką przekąskę. Nie wymagają wielkich umiejętności kucharskich i zrobisz je z zaledwie kilku składników, które zawsze masz w domu 🙂
Bardzo lubię robić te ciasteczka ponieważ sa proste w wykonaniu i nie zajmuje to dużo czasu. Ich smak uzależnia więc przygotuj się na to, że tak jak ja będziesz je robić często 🙂
Lista zakupów
125g maki pszennej
125g zimnego masła
2 płaskie łyżki stołowe śmietany kwaśnej
cukier waniliowy 1 opakowanie
szczypta soli
cynamon
cukier trzcinowy lub zwykły
Sposób wykonania
- przesiewamy make
- dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz resztę składników
- zagniatamy ciasto- powinno być nieco lepkie
- odstaw do lodówki na godzinkę
- wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość ok 5mm
- foremkami powycinaj kształty- pamiętaj, że ciasto podczas pieczenia nieco się kurczy więc wybieraj większe foremki
- Wymieszaj trochę cukru z cynamonem
- każde wycięte ciastko posyp z jednej strony mieszanka cukru z cynamonem
- układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- piecz około 10min w temp 180C
- po wyjęciu poczekać aż wystygna

Smacznego 🙂