Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

Chrupiący kurczak w panko

Chrupiący kurczak w panko

Któż nie lubi małych kawałków kurczaka w chrupiącej panierce. Jest to ulubiona przekąska zarówno dzieci jak i dorosłych.

Tym razem pokaże Wam jak w bardzo łatwy sposób przygotować kurczaka w panko. Ale od początku. Co to w ogóle jest panko?

Panko to japoń­ska bułka tarta przy­go­to­wy­wana z chleba, uży­wana w kuchni azja­tyc­kiej jako panierka do dań sma­żo­nych. Wystę­puje w dwóch rodza­jach:

  • biała, pro­du­ko­wana z chleba pozba­wio­nego skórki;
  • jasno­brą­zowa, z chleba z uwzględ­nie­niem skórki.

Od zachod­niej wer­sji bułki tar­tej panko odróż­nia kilka cech szczególnych. Przede wszyst­kim ma ona formę cien­kich płat­ków, dzięki czemu jest lżej­sza i bar­dziej chrupka. Sma­żona w odpo­wiedni spo­sób nie traci swo­jej wyjąt­ko­wej tek­stury, za to dosko­nale przej­muje smak i aro­mat towa­rzy­szą­cych przy­praw. Nawet szczypta soli, pie­przu i odro­bina masła mogą zapew­nić dosko­nałe obra­mo­wa­nie sma­żo­nym pro­duktom. Panko naj­le­piej kom­po­nuje się z rybą, owo­cami morza, kur­cza­kiem oraz warzy­wami w tem­pu­rze. Warto też nadmie­nić, iż w prze­ci­wień­stwie do naj­bar­dziej roz­po­wszech­nio­nych rodza­jów bułki tar­tej, panko absor­buje znacz­nie mniej tłusz­czu! Dzięki temu potrawy przy­go­to­wy­wane z jej dodat­kiem są zdrow­sze i znacz­nie mniej kalo­ryczne ( https://sklep.nasushi.pl/Japonska-panierka-Panko-co-to-takiego-i-czym-sie-wyroznia-blog-pol-1535792745.html )

No to do dzieła 🙂

Co będziemy potrzebować:

  • -filet z kurczaka
  • panierka panko
  • jajko
  • mąka
  • przyprawy- sól, zioła toskańskie, papryka słodka, papryka ostra, cząber, natka pietruszki, lubczyk, czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  1. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki takie mniej więcej na dwa ugryzienia

2. Pokrojone kawałki przyprawiamy- dodajemy nasze ulubione przyprawy i dokładnie mieszamy je z kurczakiem by się do niego przykleiły

3. Kurczaka obtaczamy w mące

4. Następnie kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku

5. Następnie kawałek kurczaka wrzucamy do panko i starannie go obtaczamy panierką by był cały nią pokryty

6. Rozgrzewamy olej i wrzucamy kilka kawałków tak by pływały swobodnie w oleju. Można go też usmażyć w frytkownicy.

7. Smażymy do momentu aż nasze kurczaczki uzyskają piękną złocistą barwę panierki.

8. Po usmażeniu odsączamy kurczaczki na papierowym ręczniku przez kilka minut by mięsko też odpoczęło

9. Można podawać z frytkami, surówką i sosami różnego typu. Ja lubię słodko ostry i czosnkowy.

Życzę smacznego 🙂



Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: