Któż nie lubi małych kawałków kurczaka w chrupiącej panierce. Jest to ulubiona przekąska zarówno dzieci jak i dorosłych.
Tym razem pokaże Wam jak w bardzo łatwy sposób przygotować kurczaka w panko. Ale od początku. Co to w ogóle jest panko?
Panko to japońska bułka tarta przygotowywana z chleba, używana w kuchni azjatyckiej jako panierka do dań smażonych. Występuje w dwóch rodzajach:
- biała, produkowana z chleba pozbawionego skórki;
- jasnobrązowa, z chleba z uwzględnieniem skórki.
Od zachodniej wersji bułki tartej panko odróżnia kilka cech szczególnych. Przede wszystkim ma ona formę cienkich płatków, dzięki czemu jest lżejsza i bardziej chrupka. Smażona w odpowiedni sposób nie traci swojej wyjątkowej tekstury, za to doskonale przejmuje smak i aromat towarzyszących przypraw. Nawet szczypta soli, pieprzu i odrobina masła mogą zapewnić doskonałe obramowanie smażonym produktom. Panko najlepiej komponuje się z rybą, owocami morza, kurczakiem oraz warzywami w tempurze. Warto też nadmienić, iż w przeciwieństwie do najbardziej rozpowszechnionych rodzajów bułki tartej, panko absorbuje znacznie mniej tłuszczu! Dzięki temu potrawy przygotowywane z jej dodatkiem są zdrowsze i znacznie mniej kaloryczne ( https://sklep.nasushi.pl/Japonska-panierka-Panko-co-to-takiego-i-czym-sie-wyroznia-blog-pol-1535792745.html )
No to do dzieła 🙂

Co będziemy potrzebować:
- -filet z kurczaka
- panierka panko
- jajko
- mąka
- przyprawy- sól, zioła toskańskie, papryka słodka, papryka ostra, cząber, natka pietruszki, lubczyk, czosnek granulowany
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki takie mniej więcej na dwa ugryzienia
2. Pokrojone kawałki przyprawiamy- dodajemy nasze ulubione przyprawy i dokładnie mieszamy je z kurczakiem by się do niego przykleiły
3. Kurczaka obtaczamy w mące
4. Następnie kurczaka maczamy w roztrzepanym jajku

5. Następnie kawałek kurczaka wrzucamy do panko i starannie go obtaczamy panierką by był cały nią pokryty

6. Rozgrzewamy olej i wrzucamy kilka kawałków tak by pływały swobodnie w oleju. Można go też usmażyć w frytkownicy.
7. Smażymy do momentu aż nasze kurczaczki uzyskają piękną złocistą barwę panierki.
8. Po usmażeniu odsączamy kurczaczki na papierowym ręczniku przez kilka minut by mięsko też odpoczęło


9. Można podawać z frytkami, surówką i sosami różnego typu. Ja lubię słodko ostry i czosnkowy.

Życzę smacznego 🙂