Blog nie tylko o gotowaniu

Follow Us

#Cake-pops- małe pyszne arcydzieło.

#Cake-pops- małe pyszne arcydzieło.

 

Jakiś czas temu trafiłam na zdjęcie i przepis na lizaki z ciasta tzw. #Cake-pops. Śliczne kolorowe lizaczki z miękkiego ciasta. Od razu się w nich zakochałam i postanowiłam znaleźć odpowiedni przepis i sprawdzić czy faktycznie są tak smaczne jak wyglądają.

Przepis znalazłam, ale…..trzeba mieć formę do wypiekania tych kulek. Myślę sobie hmmm gdzie by takie znaleźć… i nagle mnie olśniło….. 🙂

Czy wy w domu też macie taki sprzęt lub urządzenie, który dostałyście od kogoś i totalnie nie wiecie do czego on może służyć bądź jak Go użyć? Kilka lat temu mąż przywiózł mi z Niemiec sprzęt, który wyglądał jak toster do sandwichów, ale w środku miał wymienne wkładki w kształcie półkuli i kwadratu. Instrukcja po niemiecku i zero rysunków. Może gdyby jakieś fotki były to szybciej bym wpadła na to jak użyć tego ustrojstwa 🙂 no więc podziękowałam mężowi położyłam na półce i zapomniałam, że mam.

Gdy znalazłam przepis na lizaki dotarło do mnie, że to własnie ten sprzęt, który obrasta u mnie kurzem służy własnie do wypieku tych cudeniek. Sprzęt odkurzyłam…..przygotowałam ciasto i o to są moje śliczne kulki lizaczki #cake-pops.

dav

Lista zakupów:

150g masła miękkiego, 150g cukru, cukier wanilinowy- ja daje 2 opakowania, 2 jajka, szczypta soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- i nie więcej bo w kulkach zostaje posmak proszku jeśli jest go więcej, 150g mąki pszennej.

Sposób wykonania:

  1. Wyjmujemy masło z lodówki, żeby nam zmiękło
  2. Masło, jajka, cukier i cukier wanilinowy ubijamy razem mikserem na najszybszych obrotach.
  3. Jak się stworzy jednolita masa to dodajemy resztę składników i ubijamy na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.
bty

Jeśli ciasto wyszło za twarde, nie lejące się to dodajemy odrobinę mleka by rozluźnić ciasto.

Jeśli ciasto wyszło zbyt rzadkie, za bardzo lejące to podsypujemy odrobiną mąki.

Idealne ciasto jest gęste ale lejące, nie twarde i nie rzadkie, wodniste.

 

 

 

4. Jak już mamy gotowe ciasto rozgrzewamy naszą maszynkę. Wlewamy do każdego miejsca ciasto ta

bmd

k 3/4 wysokości foremki- ponieważ ciasto rośnie i jak będzie go za dużo- a mnie też się tak często zdarza, to po prostu nam lekko wypłynie poza formę.

bmd

5. W mojej maszynce jest tak, że te kulki są upieczone po upływie ok. 5min. Ja jednak przezornie czasem zaglądam wcześniej, żeby mieć sytuacje i proces pieczenia pod kontrolą.

6. Jak nasze kulki są upieczone to wyciągamy je i odstawiamy do ostudzenia.

7. Gdy już są zimne zaczynamy dekorować 🙂 i tu możliwości jest absolutnie mnóstwo. Ja przedstawię Wam swoją 🙂

dav

Kulki nabijam na patyczki, rozpuszczam w kąpieli wodnej jeden kolor lukru i przygotowuję posypki. Jak lukier jest już płynny to przelewam go do miseczki zanurzonej do połowy swojej wysokości we wrzątku. Po co? żeby lukier tak szybko mi w tej miseczce nie zastygał. Jak kulka jest pokryta lukrem to ozdabiam ją wybranymi przeze mnie posypkami.

Gotowe lizaczki wbij w styropian do wyschnięcia a następnie przełóż do wybranego przez Ciebie naczynia.

dav

Jak je przyozdobisz wiążąc wstążeczki na patyczku to będą wyglądały jak arcydzieła. Można się też pokusić o posypanie ich brokatem spożywczym.

Co zrobić jeśli nie mam takiego urządzenia do wypieku kulek?

Otóż całkiem niedawno na jednej ze stron zajmującej się sprzedażą akcesoriów do pieczenia i zdobienia ciast widziałam takie foremki sylikonowe. Od razu mówię, że nie używałam ich więc nie mogę nic powiedzieć na ich temat. Ale jeśli chcecie zrobić takie lizaki to proponuje przemyśleć sprawę.

Życzę Ci udanej zabawy i satysfakcji z wykonania tych lizaków.

Smacznego.



Brzmi apetycznie?

%d bloggers like this: