Andruty- przekładane wafle

Przekładane wafle to smak z dzieciństwa nie jednej z dorosłych obecnie osób, mój także.

Dobrze wykonane andruty charakteryzują się tym, iż wafel nie jest rozmiękły a zachowuje swoja kruchość. Podczas degustacji poszczególne warstwy zwarcie trzymają się tworząc pyszna całość.

Lista zakupów

wafle tortowe, masy, które chcemy dać do środka ja dałam nutelle, dżem z czarnej porzeczki i miód.

Można dodać także mase kajmakowa lub inny smak dżemu. Pamiętajmy tylko, że nutella, miód i kajmak sa bardzo słodkie więc dżem powinien być raczek kwaskowaty.

Sposób wykonania

  1. Rozkładamy wafle tortowe
  2. Pierwszy wafel smarujemy warstwa nutelli, nie za grubo, żeby nutella nie wypłynęła, ale także nie za cienka by był wyraźny smak nutelli
  3. Kładziemy na to kolejny wafel i tu robimy warstwę z miodem
  4. Przykrywamy waflem i smarujemy dżemem
  5. Kładziemy wafel i smarujemy nutella
  6. Kładziemy wafel

Wafle owijamy folia spożywcza i na górze kładziemy coś cięższego np. deske wielkości wafla. Dlaczego to robimy? Żeby wszystkie masy rozeszły się pod waflami równomiernie i żeby wszystko się skleiło. U mnie wafel tak spędził noc. Dopier rano zdjęłam deskę.

dav
dav

Smacznego 🙂

Brzmi apetycznie?